Kira Sertifikası (sukuk), yatırımcılara faizsiz sabit veya değişken getiri sağlayan bir yatırım enstrümanıdır. Devlet ya da şirketlere finansman yaratmak için ihraç edilen kira sertifikası yatırımı yapan yatırımcılar, yatırımları oranında kira sertifikasının ihracına dayanak olan varlık ya da hakkın dönemsel getirisine sahip olurlar. Kira sertifikaları 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 61. maddesi ile Kira Sertifikaları Tebliği kapsamında düzenlenmiştir. İlgili tebliğde Kira sertifikaları, her türlü varlık ve hakkın finansmanını sağlamak amacıyla varlık kiralama şirketi tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlık veya haktan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan, nitelikleri Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenen sermaye piyasası aracı ve menkul kıymet olarak nitelendirilmektedir.
Kira Sertifikaları (Sukuk); Varlık Kiralama Şirketleri tarafından finansman sağlamak amacıyla ihraç edilmektedir. Varlık Kiralama Şirketleri tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlık veya haktan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan bir finansman enstrümanı olarak karşımıza çıkan kira sertifikaları, satılıp kaynağa dönüştürülebilecek bir varlığa dayanak olarak ihraç edilmesi nedeniyle halihazırda ülkemizde hem kamu hem de özel sektör tarafından ihraç edilebilmekte hem de yatırımcılar açısından güvenli bir seçenek olarak tercih edilmektedir. Varlık Kiralama Şirketleri yatırımcısına dönemsel getiri sağlayan gayrimenkul, leasing varlıkları ve diğer muhtelif dayanak varlıkları yatırımcıları adına satın almaktadır. İlgili varlıkların ürettiği getiriler ihraç öncesinde belirlenen ödeme tarihlerinde yatırımcılar ile paylaşılmaktadır. Kira Sertifikası ihracını gerçekleştiren her kuruluşun Danışma Komitelerinden onay alması ilgili varlıkların faizsiz ilke ve standartlara verilen önemi ön plana çıkarmaktadır
Ülkemizde Sermaye Piyasası Kurulu’nun 2013 yılında yayımlamış olduğu Kira Sertifikaları (III-61.1) tebliğine göre
Kira Sertifikaları;
a) Sahipliğe,
b) Yönetim sözleşmesine,
c) Alım-satıma,
ç) Ortaklığa,
d) Eser sözleşmesine, dayalı olarak veya bu sayılanların birlikte kullanılması suretiyle Varlık Kiralama Şirketleri tarafından ihraç edilmektedir.
Kira sertifikaları tebliğ uyarınca halka arz edilerek veya halka arz edilmeksizin satılmak üzere ihraç edilebilir. Halka arz edilmeksizin yapılacak satışlar, tahsisli satış ve nitelikli yatırımcıya satış olmak üzere iki şekilde yapılabilmektedir.
Kira sertifikalarının, yurt içinde ihraç edilmesi durumunda Tebliğ’in EK-1’inde; yurt dışında ihraç edilmek istenmesi durumunda Tebliğ’in EK-2’sinde belirtilen belgelerle birlikte Kurul’a başvuruda bulunulması gerekmektedir. İhraç edilecek kira sertifikaları Kurul’ca uygun görülecek ihraç tavanı içinde tertipler halinde satılabilmektedir. İzahnamenin geçerlilik süresi boyunca yapılacak halka arzlarda VKŞ, her bir tertibin satışı için Tebliğ’in EK-3’üde yer alan belgelerle birlikte onay almak amacıyla Kurul’a başvurmalıdır. Halka arz edilmeksizin yapılacak satışlarda ise VKŞ her satıştan önce tertip ihraç belgesinin onaylanması amacıyla Kurul’a başvurmaktadır. Öte yandan halka arz edilecek kira sertifikalarının borsada işlem görmesi ve bu amaçla borsaya başvurulması bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tebliğ Ek-1 Md. 16. ve Ek-2 Md. 10’da belirtilen “Kira sertifikası ihracı ile ihraca dayanak işlemlerin hukuki risk taşıyıp taşımadığına ilişkin söz konusu kira sertifikası ihraç işleminde veya benzer nitelikteki sermaye piyasası araçlarının hazırlanmasında görev almış hukukçular tarafından hazırlanmış hukuki durum değerlendirme raporu” talebi doğrultusunda biz hukukçulara önemli bir görev düşmektedir.
Av. Oğuzhan TAŞDEMİR
Cevap bırakın